Skip to content

VERSENYSZABÁLYZAT A 2023/2024 VERSENYÉVADHOZ

 1. Minimum 15 év életkor
 2. A jelentkezőnek rendelkeznie kell az F1®23 program futtatásához elégséges konfigurációjú géppel
 3. Fejhallgató, mikrofon
 4. Kormány
 5. Szélessávú internet kapcsolat
 6. Az F1®23 bajnokság nevezési díj: 3000 Ft.
 7. Hivatalos teszteken, futamokon a Discordon jelen lenni a megadott szobában.
 1. A szabályzat és a versenynaptár elfogadása, elsajátítása
 2. A nevezési díj befizetése
 3. A maszosz.comon a jelentkezési lap kitöltése
 4. A MASZOSZ Discordon online állapot (Belépés a maszosz.com Discord ikonra kattintva)
 5. Discordon a vezetők egyikével felveszi a kapcsolatot további információkért
 1. PROGRAM KÖRNYEZET-SPORTSZERŰ VISELKEDÉS
 1. Teljes illetve Nicknév is engedélyezett a Discord szerveren. A játékban a futamokon viszont kötelező a teljes nevet használni ékezet nélkül. Családi és utónevet Nagy kezdőbetüvel (pl. Kalapacs Robert) kell írni. Aki ezt nem tartja be, még figyelmeztetés ellenére sem, azt a vezetőség eltávolíthatja. Ekkor a lobbyba már nem tud visszalépni!
 1. A bajnokság szervezőinek elsődleges célja, hogy bárkinek, akinek nevezése elfogadásra került és megkapta a versenyengedélyét, kellemes időtöltést és szórakozást biztosítson, éppen ezért elvárják a sportszerű viselkedést.
 1. Sportszerű és tisztességes magatartást tanúsít a versenyző, ha a rendezvény során figyelemmel van arra, hogy nem egyedül van a pályán, szándékosan vagy gondatlanságból nem okoz balesetet, betartja a szabályokat, a rendezvény során nem kényszerít másokat balesetveszélyes helyzetbe, illetve nem juttat másokat jogtalan előnyhöz – a csapattaktikai előnyök kivételével.
 1. Sportszerűtlen, tiszteletlen magatartás a Discordon egymás iránt akár írásban, akár szóban, figyelmeztetés ellenére is folytatja, a versenyző azonnali kizárását eredményezheti a bajnokságból. Ezen túl a bajnokságból való kizárást is vonhatja maga után a szándékos, előre megfontolt szándékú baleset okozása, a rendezvény (teszt, időmérő, futam) lebonyolításának szándékos megzavarása, akadályozása.
 1. Technikai jellegű rendezvény miatt minden műszaki probléma, meghibásodás, meg nem felelés, amely a versenyzők oldaláról jelentkezik – még ha az tőlük független is (pl. az internetszolgáltatás hibái), nem teszik lehetővé az egyedi elbírálást, az ebből eredő hátrányokat a versenyzők viselik. A futam időmérőn tapasztalható bárkinél magas ping, vagy lagg, ami veszélyezteti a többi versenyző autójának épségét, azt figyelmeztetni kell, hogy szüntesse meg a hibát. Ha a hiba nem szűnik meg, akkor az a versenyző biztonsági okokból nem indulhat a futamon.
 1. Az EA által kiadott F1®23 játékkal kerül megrendezésre a bajnokság. Több jelentkező esetén két osztályban. A bajnokság 18 futamból áll. I. osztály:2023 szeptember 23-tól 2024 június 1.-ig két hetente. Ha alakulna II. osztály akkor az is minden második héten. Pontos időpontok a II. osztály megalakulása után.
 1. Hivatalos tesztek mindig a szombati futam hetében Kedden és pénteken 20-21 óráig tart. A szombati futam előtti 1 órás teszt is beletartozik a hivatalos tesztbe. A futamok időpontja minden szombaton 20 óra. Tehát egy adott futam előtt 3 hivatalos teszt lesz melyen, ha valaki egyik teszten sem vesz részt az nem indulhat a futamon. Ha két osztály indulna, akkor az adott osztály szombati futama előtti héten zajlanak a tesztek.
 2. PROGRAM BEÁLLÍTÁSOK – F1®23

2.1 Futam Lobby indítás 19 órakor – hivatalos edzés, utána új lobby. Normál futamos lebonyolítás: 18 perces időmérő, 50%-os futam, illetve néhány pályán egykörös időmérő SPRINT és 50%-os futam

2.2 Segítségek:

2.3 Szabályok

2.4 Szimuláció:

2.5 Időjárás:

2.6 Futam replay mentés kötelező! A futamok után az óvásokhoz szükség van a futam replay-re. Ezért mindenkinek el kell mentenie a futam végén a replayt, Aki viszont kiesett, az video formátumban is leadhatja, ha a BT kéri. Aki nem tud felmutatni semmilyen bizonyítékot az esetéről, annak az óvása elutasításra kerül.

2.7 A kiesett versenyző nem tud futamot menteni. Ha kiesett versenyző óv, akkor részletes leírásban jeleznie kell a vétkes nevét, a kör számot és szektort, ahol az incidens történt. Ekkor a BT. elkérheti vétkes replay-ét.

2.8 Parcferme: Az időmérőn lehetőség van betölteni az autó beállításait. Ha a versenyző kilép a pályára időmérőn, életbe lép a parcferme szabály, függetlenül attól, hogy töltött e be setupot, vagy sem. Aki elfelejti betölteni a setup-ját, az már csak a program által felajánlott beállításokat tudja használni időmérőn és-vagy a futamon. Hibás, vagy elfelejtett setup betöltés miatt nincs restart, vagy új lobby. Ez mindenkinek saját felelőssége.

2.9 A szombati futam lobby belépésekor senki nem nyomhat a „read up”-ra a BT engedélye nélkül az időmérő kezdete előtt. Erre azért van szükség, hogy a későn érkezők tudjanak biztonságosan csatlakozni, autót választani. A „read-up”-tól kezdődően minden pilóta felelőssége a setup és a stratégia beállítása. Az időmérő utáni futam rajtrácson senki nem nyomhat a BT engedélye nélkül a „start race” gombra, mivel idő kell a setup betöltéséhez, illetve a stratégia beállításához. Bárki, aki idő lejárta előtt, szándékosan rányom a „start race”-ra, azt a BT büntetésben részesítheti.

3. PONTOZÁSOS RENDSZER:

3.1 A futamok utáni pontozás a következő helyezések szerint:

Normál futam:

1. hely: 25 pont
2. hely: 22 pont
3. hely: 20 pont
4 .hely: 18 pont
5. hely: 16 pont
6. hely: 14 pont
7. hely: 12 pont
8. hely: 10 pont
9. hely: 8 pont
10. hely: 6 pont
11. hely: 5 pont
12. hely: 4 pont
13. hely: 3 pont
14. hely: 2 pont
15. hely: 1 pont
SPRINT futam:


1. hely: 12 pont
2. hely: 11 pont
3. hely: 10 pont
4. hely: 9 pont
5. hely: 8 pont
6. hely: 7 pont
7. hely: 6 pont
8. hely: 5 pont
9. hely: 4 pont
10. hely: 3 pont
11. hely: 2 pont
12. hely: 1 pont

3.2 A futamon elért leggyorsabb kör: +3 pont (lila színnel jelölve)

4. EXTRA PONT

4.1 Minden autó, aki a célba ért a futamon +6 extra pontot kap, (sárga színnel jelölve) Ösztönözve minden versenyzőt, hogy végig vigye a futamot.

4.2 Nem jár az extra pont, ha az illető balesetet okoz, melyen bárminemű büntetést kap. Akkor sem jár az extra pont, ha a futam során időbüntetésben részesül a játéktól ( vágás, boxutca gyorshajtás, VSC, vagy Safety Car alatti idő büntetés), illetve rajt kiugrás.

5. SZABÁLYTALANSÁGOK

5.1 kipördüléskor, pályaelhagyáskor a „Reset to Track” használata tiltott. Aki ezt alkalmazza, annak eredménye törlésre kerül. A kerékvető fennakadások végett sem alkalmazható a Reset to Track.

5.2 Verseny folyamán, minden olyan előzés szabálytalan, amely során akár a védekező, akár a támadó fél kettőnél több kerékkel a pályát elhagyja kivéve, ha baleset elkerülése, lekörözés megkönnyítése miatt történik. Szabálytalan előzés után a vétkes versenyző (büntetés terhe mellett) köteles maga elé engedni a vétlen versenyzőt (legkésőbb a következő szektor kezdetéig). A rajtok más elbírálás alá kerülnek.

5.3 Tilos a futam résztvevőinek kiszorítása. Amennyiben a versenyző haladási ívét úgy választja meg, hogy egy másik versenyzőt rákényszerít a pálya elhagyására, az kiszorításnak minősül. Kiszorításnak minősül továbbá, ha a kanyarbejáratnál az elöl haladó autó belső íven halad és sodródik a külső ív felé, miközben a mögötte haladó autó első vezetőszárnya az előrébb haladó autó hátsó kerekeivel már egy vonalba kerül. A belső íven haladónak ebben az esetben a külső íven érkezettnek legalább annyi helyet kell szabadon hagynia, ahol a mellette haladó autó még elfér (minimum 2 kerék a pályán). A baleset elkerülése érdekében a hátrébb levő autó (rosszabb pozícióban) köteles visszavenni a tempóját.

5.4 Tilos a védekezések során a ráhúzás. Ha a hátul haladó autó az elöl haladó mellé kerül az 5.3 pont szerinti módon, az elöl haladó nem kényszerítheti erős fékezésre tiltott haladási ívének megváltoztatásával a másikat „ráhúzással”. Kötelező – főleg íveken – a kanyarívet megtartani, még ha az az ív számára előnytelen is. Két egymás mellett haladó autónál értelmezhetetlen az ideális kanyarív fogalma.

5.5 Tilos a védekezés során a cikázás. A lassabb (támadott) versenyző védekezése során haladási ívét támadtatásakor – amikor a gyorsabb (támadó) versenyző előzési közelségbe kerül – csak egyszer változtathatja meg. Támadtatásnál a haladási ív egynél többszöri változtatása tilos. Különösen tilos a cikázás. kanyar előtti féktávon [az első kihelyezett távolságjelző táblától, amennyiben a pályákon olyanok kihelyezésre kerültek].

5.6 A kilökés a versenyek során legtöbbször előforduló szabálytalanság – a rendszeres pályaelhagyás mellett – a kilökés, amely vagy jár autó-sérüléssel, vagy nem. A kilökés többnyire a féktávokon történik. A kilökés alatt azt értjük, ha két autó közül a hátsó olyan mértékben hozzáér az előtte haladó autóhoz, hogy annak vezetője elveszti uralmát a verseny gépe felett, függetlenül attól, hogy elhagyja eközben a pályát vagy sem. Ha kilökés után közvetlenül a vétkes (kilökő) versenyző megelőzi a vétlent, az szabálytalan előzésnek minősül. A balesetet okozó versenyző köteles büntetés terhe mellett a vétlen versenyzőt bevárni még akkor is, ha eközben őt magát megelőzi egy harmadik (negyedik stb.) autó. A bevárás nem történhet álló helyzetben a pályának azon részén, ahol az beláthatatlan és maga is baleset forrása! Azonban a balesettől számított körön belül kell megtörténnie a visszaengedésnek (kivétel az utolsó kör ott a célba érkezés előtt).

6. ZÁSZLÓ SZABÁLYOK

6.1Sárga zászló: Baleset, vagy autó akadály a pályán. Ez lehet egyszerű kipördülés, elakadás, sérüléssel vagy anélkül. Ilyenkor az adott szektorban tilos az előzés, és kötelező a tempó csökkentése a további balesetek elkerülése érdekében.

6.2 VSC, azaz Virtuális Safety Car: Valamely szektorban olyan baleset történt, amit aránylag rövid idő alatt megszüntethető. Ilyenkor is az előzés tilos, visszafogott tempóval haladnak az autók, miközben ügyelni kell arra, hogy a Delta érték „zöld színben” legyen. Ha „piros színben” van a Delta, akkor 12 másodperce van az illetőnek, hogy „zöldbe kerüljön, ellenkező esetben box áthajtásos büntetést kap. VSC végén Zöld felirat jelzi, hogy folytatható a verseny.

6.3 Safety Car: Sárga felirattal „Safety Car” jelenik meg. Ekkor minden autó felsorakozik a Safety Car mögé. A lemaradt autók is csak csökkentett tempóval érhetik utol a mezőnyt a „zöld” delta értéket követve. Amikor a Safety Car kimegy a pályáról azt a harmadik szektornál kikapcsolt lámpákkal jelzi. Ekkor az elöl haladó autó tempója határozza mega haladást. A Safety Car autót nem előzheti meg az elöl haladó autó. A rajtvonalig tilos az elöl haladó versenyautót előzni. Biztonsági autó fázis alatt tilos a büntetések letöltése.

6.4 Kék zászló: gyorsabb jármű közeledik, elengedési kötelezettséggel. A lassú (körhátrányban lévő) versenyző köteles minél hamarabb félrehúzódni (az ideális ívről lehúzódni) és biztonságosan elengedni a gyorsabb versenyzőt! Az a lekörözendő versenyző, aki nem adja meg az ideális feltételeket a lekörözőnek, a program által kiosztott büntetésen túl –az eset súlyosságát vagy gyakoriságát figyelembe véve – további szankcióban is részesülhet.

7. BÜNTETÉSEK

7.1 Rajt baleset okozásakor a vétkes versenyzőt –a baleset súlyosságától függően – a versenybíróság a vétkest akár futam törléssel is sújthatja.

7.2 A program egyes szabálytalanságok elkövetését automatikusan szankcionálja, melyre jelen szabályzat nem tér ki.

7.3 Egy adott futamon az időmérőről eltiltott versenyző, az időmérőn nem jöhet ki a boxból

7.4 Az 5-os bekezdésben leírt szabálytalanságokat a Bírói testület bírálja el, ahol az alkalmazandó büntetések a következők lehetnek:

a. büntető pont (9. bekezdés)

b. 5, 10, illetve 15 másodperces büntetés a baleset következményétől függően

c. Következő futam időmérő eltiltás

d. Extra pont elvonás

e. Eredmény törlés

f. Futam eltiltás

g. Végleges kizárás

8. ÓVÁS

8.1 Versenyt követően azonnal (két órán belül) az óvás rovatban lehet óvást benyújtani. Az óvásban meg kell jelölni az érintett kört és időt, az érintett versenyző nevét, valamint röviden ismertetni kell az óvás indokát. Szükséges a videóbizonyíték bemutatása a BT-nek. Továbbá, a BT bekéri és külön-külön meghallgatja mindkét felet. Az óvás addig nem lesz elbírálva, amíg a BT mindkét felet meg nem hallgatta.

8.2 A versenybíróság joga és kötelessége a futam során tapasztalt szabálytalanságok és a futamot követően benyújtott óvások elbírálása és szankcionálása. A versenybíróság részrehajlás nélkül, legjobb tudása szerint működik. A Versenybíróság döntése végleges. A döntés ellen nem lehet fellebbezni

9. BÜNTETŐPONT RENDSZER

9.1 Ha valaki eléri a 15 büntető pontot, akkor az a következő futamán nem indulhat. Futam eltiltás.

9.2 Figyelmeztetés: Olyan szituációk, melyek esetleg óvás benyújtásakor, vagy a versenybíróság a futam után tapasztal, és nem ütik meg a büntetés mértékét, a vétkes versenyzőt figyelmeztetésben részesítheti.

9.3 Büntetőpont: Olyan vitatott esetek, melyek esetleg óvás benyújtásakor, vagy a futam után kerül elbírálásra, a vétkes versenyző büntetőpontban részesül. A büntetőpont mértéke, ami lehet 1-10 pont között, függ a szituáció súlyosságától.

10. KIEGÉSZÍTŐ SZABÁLYOK (Játék Hibák)

10.1 Akkor lehet indítani új lobbyt, amikor 3, vagy több embernél jelentkeznek problémát. A második lobbynál, ha megint jelentkeznek ezek a problémák, akkor már nem lesz új lobby. A második lobbynál is dinamikus az időjárás, bár lehet, hogy időjárás más lesz. Arra lehet készülni.

10.2 Ha valaki verseny alatt összetöri az autóját, és kiesik a versenyből, akkor a lobbyt nem hagyhatja el. Mivel, ha valaki kilép egy éppen aktuális futamból, sajnos búgossá teheti a játékot. Ezért tilos kilépni addig, amíg a záró ceremónia el nem kezdődik E szabály be nem tartása miatt 10 büntető pont büntetés jár (lásd 9. fejezet). Második kilépéskor futam eltiltás.

A szabályzatot átolvastam és igyekszek minden pontját betartani!

Ha a jelentkező elfogadja fenti szabályzatot, akkor a tagdíjat, ami 3000 Ft, befizeti az alábbi számlaszámra:

név: Maglódi Imre      számlaszám: 71800068-15296681

Megjegyzés rovatba beírni: a jelentkező Steam nevét, vagy teljes nevét

Ha bármi oknál fogva vissza szeretnéd kérni a tagdíjat, azt a bajnokság első futamáig megteheted.

A tagdíjakat a bajnokság végén jutalmakra, díjakra fordítjuk.

Ha nem fogadod el s szabályzatot, akkor NEM kell kitölteni a jelentkezési lapot. Köszönjük eddigi türelmedet. Várunk vissza.

Szabályzat készült módosításaival együtt: 2023. augusztus 08.                                                   Ligavezető

Változtatás jogát fenntartjuk!